Golden Retriever

De Golden Retriever is een harmonieus gebouwde, goed geproportioneerde, middelgrote hond met sterke botten. De goed gevormde schedel met een uitgesproken stop en de donkere ogen geven het de lieve, zachte uitdrukking. De oogleden en neus zijn goed gepigmenteerd, wat verder de vriendelijke uitdrukking van de golden retriever onderstreept.

Golden retriever

De vacht van de Golden Retriever is medium lang, met een gladde of golvende toplaag en een dichte, waterafstotende ondervacht. Het heeft een goed ontwikkelde bevedering op de voorpoten en staart. De kleur komt overeen met de standaard in elke tint tussen crème en donker goud.

De golden retriever is middelgroot; volwassen vrouwen wegen tussen 30 en 36 kg op een schouderhoogte van 51 tot 56 cm, volwassen mannen wegen tussen 34 en 40 kg op een schouderhoogte van 56 en 61 cm.

Karakter

De golden retriever heeft een evenwichtig temperament; hij is niet hectisch of nerveus, maar ook niet te kalm of zelfs lusteloos, maar hij is levendig en opgewekt en past zich met veel rust en onverschrokkenheid aan alle dagelijkse situaties aan. Hij is enthousiast over vele “bezigheden”, is zeer actief en vaak speels als een oude hond. De Golden Retriever maakt indruk met zijn uitgesproken bereidheid om te gehoorzamen (“will to please”) en zijn eenvoudige bediening. Hij is erg aanhankelijk en houdt ervan deel te nemen aan alle activiteiten van zijn “menselijke roedel”. Hoe meer hij geïntegreerd is in het gezinsleven, hoe meer hij zich bij “zijn” mensen aansluit en zichzelf graag ondergeschikt maakt.

Opleiding

De gebruiksvriendelijke Golden Retriever moet ook worden getraind, omdat zijn aangeboren jachtinstinct in de goede richting wil worden gestuurd. De hoofdtaak van de Golden Retriever is het ophalen van het spel. Hij werd gefokt voor het “werk na de opname”, wat betekent dat hij zijn spel gelukkig en met een zachte mond voor zijn gids doodt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op eenden en ander klein wild. Zijn grote intelligentie draagt ​​bij aan zijn begrip van de jacht, zijn temperament en zijn vreugde in water geven hem een ​​passie voor de jacht en laten zijn uitstekende systemen zoals prooi en instinct, vinderwil en uitstekende neus bruikbaar zijn. Als specialist in jacht op klein wild en water heeft hij al lang naam bij ons gemaakt.

Dankzij de jachtsystemen van de retriever kan hij ook uitstekend worden gebruikt als redding, blind, explosieven en drugshond of als metgezel voor gehandicapten. Om deze taken te kunnen beheersen, moet de Golden Retriever natuurlijk niet alleen compatibel zijn met alle mensen, maar ook met leden van dezelfde soort en andere dieren. Elke vorm van agressiviteit, angst, vechtinstinct of nervositeit is ongewenst. Dankzij zijn “will to please” en zijn leiderschap is hij gemakkelijk te trainen voor alle taken. Deze eigenschappen hebben de Golden Retriever tot een van de populairste hondenrassen gemaakt. Hij mengt overal, alleen onder de kandidaten van de beschermingshond zul je ondanks zijn hoge prooi tevergeefs kijken. Hij mist simpelweg de scherpte omdat een pittige golden retriever geen golden retriever is!

De klassieke bezigheid voor een “gouden familie” is, net als bij de andere retrieverrassen, het dummywerk. De jachtactie wordt gesimuleerd met deze “linnenzak”, die dient als een “spelvervanger” en is verkrijgbaar in verschillende gewichtsvarianten. De “FCI-voorschriften voor veldtests voor honden van de retrieverrassen” beschrijven heel mooi wat we met onze training willen bereiken:
“De ideale retriever is attent, stabiel (kalm op de tribune) en kalm, zonder de aandacht van zijn gids te vereisen. Hij moet het spel goed markeren en de vallocatie gedurende een langere periode onthouden hij moet volhardend zijn in zijn zoektocht, initiatief tonen, een goede neus hebben en de mogelijkheid hebben om spel te vinden, hij moet op elk terrein werken en onmiddellijk water nemen zonder aanmoediging, hij werkt om zijn handler te behagen (is) en is in goed contact met hem, maar zonder afhankelijk te zijn van hem. Wanneer hij het spel vindt, moet hij het snel en correct terugbrengen met een zachte mond en het ook correct afleveren. “

De geschiedenis van het ras

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de retrievers, waarvan de waarheid vandaag nauwelijks kan worden geverifieerd. Het is zeker dat de oorsprong van alle retrieverrassen in Newfoundland ligt. Vanwege de levendige vishandel tussen Engeland en Newfoundland in het begin van de 19e eeuw, hadden de Britse zeevarenden de gelegenheid om tijdens hun verblijf in Newfoundland de honden te leren kennen die daar woonden en ze aan het werk te zien. Zelfs bij slecht weer haalden deze honden de bootlijnen uit het water en brachten ze aan land, of haalden vissen die uit de netten waren gevallen. Enthousiast over het werk van deze waterminnende en weerbestendige honden, brachten ze de volgende jaren verschillende naar Engeland. Van kruisingen van deze “Little Newfoundlands” of “St. John’s Dogs” met Engelse jachthonden, b.v. B. de rode Ierse Setter, “Wavy-Coated Retriever” met variabele kleur is gemaakt.

De geschiedenis van de Golden Retriever is terug te voeren tot 1864. Dat jaar kocht Lord Tweedmouth een gele Wavy-Coated Retriever van een schoenmaker in Brighton, die op zijn beurt deze man genaamd “Nous” van een jachtopziener had ingeruild om zijn schulden af ​​te betalen. Nous was de enige gele puppy die uit overigens zwarte broers en zussen werd gegooid. In 1868 werd “Nous” gekoppeld aan “Belle”, een tweed water spaniel teef. Deze waterminnende spanielen stonden bekend als zeer persistent en goede retrievers.

In de volgende 20 jaar werden de nakomelingen van “Nous” en “Belle” gekruist met andere golvende beklede retrievers en tweed-water spaniels, ook met Ierse setters en – in een bepaalde lijn – met een zandkleurige bloedhond. Geleidelijk aan ontwikkelde een retriever met specifieke eigenschappen die vereist zijn voor het veeleisende “werk na het schot” en met een zeer aangenaam uiterlijk – de golden retriever.

Vereisten voor de hondenbezitter

De veelgeprezen filantropie onderscheidt met name de Golden Retriever en maakt het een uitstekende familiehond die zich ook zeer comfortabel voelt in een “menselijk roedel met kinderen”. De gevoeligheid en de grote menselijke oriëntatie vereisen een ook “zelfstandige” hondengeleider die hem traint met een liefdevol, geduldig gevolg en veel empathie voor een gelukkige, goed opgevoede metgezel.

Hij is op geen enkele manier geschikt voor het houden van pure of overheersende kennels, zijn gevoelige karakter zou lijden onder het isolement van zijn familie, gedragsstoornissen zouden onvermijdelijk zijn. Als u fulltime werkt, is een golden retriever niet geschikt voor u.

De Golden Retriever houdt van water in elke vorm, geen plas is te vuil voor hem. Hij is een zeer actieve hond, maar monotoon, routineuze wandelingen zonder variatie worden snel saai. Zijn intelligentie wil ook worden uitgedaagd. Een retrievereigenaar kan gemakkelijk ontsnappen aan de dagelijkse sleur door kleine ophaaloefeningen of zoekspellen te “integreren” in de dagelijkse wandelingen.

Gezondheid

De gemiddelde levensverwachting van een golden retriever is ongeveer 12-14 jaar. In onze clubkrant lezen we steeds meer over krachtige ‘veteranen’ van 15 jaar en ouder. Naar onze mening een zeer bevredigende ontwikkeling. De Golden Retriever is over het algemeen een zeer robuuste hond en “stoer”. Het risico op verschillende erfelijke ziekten zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), erfelijke cataract (HC), progressieve retina atrofie (PRA) enz. Wordt verminderd door selectieve fokkeuze en strikte fokgoedkeuringseisen.