Flat-coated retriever

De Flat-Coated Retriever is middelgroot, heeft een schouderhoogte van ca. 56 tot 61 cm, sterke botten en is van een aantrekkelijke elegantie. Het gewicht is ongeveer 25 tot 35 kg. Het moet er niet onhandig of overdreven slank uitzien. De vacht is middellang en meestal plat, lichte golven treden op en worden geaccepteerd. De kleur is zwart, zelden leverbruin. De slanke kop heeft slechts een kleine stop op ooghoogte. De ogen zijn middelgroot, donker tot hazelnootbruin, met een intelligente uitdrukking. De flat heeft een brede en diepe borst. De gespierde achterhand is goed gebogen met een lage enkel. De staart is goed behaard en kwispelt bijna altijd. De dichte, zijdeachtige vacht heeft een goede ondervacht en vereist relatief weinig verzorging.

Flat-coated retriever

Karakter

De Flat-Coated Retriever is een actieve hond die van werk houdt en graag iets wil leren. Hij is levendig tot levenslustig zonder hectisch te zijn. Hij wordt gekenmerkt door een veilig en vriendelijk karakter. Hij is dol op kinderen en past goed in de meest uiteenlopende “menselijke roedel”. Vereisten hiervoor zijn liefde voor de hond en de tijd ervoor. In het leven met zijn volk wil hij hen graag behagen. De Engelsen noemen deze eigenschap “will to please”.

Water is zijn grote passie. Dat kun je letterlijk nemen, als jonge hond vermijdt hij zelfs geen modderplassen. Hij zou voldoende gelegenheid moeten hebben om te zwemmen.

De geschiedenis van het ras

De Flat-Coated Retriever werd rond 1850 voor het eerst gefokt en was rond de eeuwwisseling de populairste retriever in Engeland, vooral onder de spelhouders daar.

De oorsprong van het ras gaat terug naar de gemeenschappelijke stamvader van alle retriever-lijnen, de “Saint John´s Dog”. Deze kleine hond van Newfoundland was een sterke, aanhoudende zwemmer en werd rond het midden van de 18e eeuw door zeevarenden naar Engeland gebracht en werd waarschijnlijk gekruist met kolonisten, herdershonden en waterspaniels.

De flat wordt sinds 1980 ook in Duitsland gefokt. Gevestigd in de Duitse Retriever Club (DRC), kon hij de combinatie van schoonheid en prestaties behouden.

Opleiding

Je moet over één ding duidelijk zijn voordat je een hond koopt: je moet elke hond die je niet kunt dragen onder de duim krijgen!

De Flat-Coated Retriever is een van de gemakkelijk te hanteren hondenrassen, maar de speelsheid van de jonge hond kan in het begin een obstakel zijn voor concentratie en training. Hij heeft een consequente, liefdevolle opvoeding nodig. Laat u niet misleiden door de trouwe blik, de hond weet precies wat hij moet doen. Hij is gevoelig en houdt niet van een harde trainingsoefening. Een fantasierijke instructeur maakt leren leuk.

Naast waterliefhebbers is ophalen ook de tweede passie van de retriever met platte coating.

Dit ras ontwikkelt ongekende vaardigheden met gevoel en een systematische opleiding. Dit maakt het leven voor een appartementeigenaar nooit saai.

De hond

De Flat-Coated Retriever is een gepassioneerde jachthond, voorheen gefokt voor post-shot werk.

Hij is een zeer goede monteur met een onvermoeibare bereidheid om te vinden. Hij zoekt heel goed onder het geweer, maar werkt ook extreem goed alleen. Hij is geen supervisor, maar hij toont het spel aan zijn deskundige eigenaar. Zijn vreugde in water maakt hem een ​​uitstekende eendenjager. Vanwege zijn ras-typische zachte mond, wordt hij vaak gezien op jacht op klein wild. Het is uitstekend in het zoeken naar hoefdieren, maar zou voor dode mensen moeten worden gebruikt. Het jaagt niet luid, maar is vaak voldoende wild.

Het komt erop neer dat het een interessant alternatief is voor alle jagers die ook een hond willen waarmee ze goed en stressvrij kunnen leven buiten het jachtseizoen. De hele familie profiteert van dit ras omdat hun vaardigheden en bereidheid zich aan te passen niet beperkt zijn tot die van een jachtassistent.

Alternatieve training

Vanwege de wil van de eerder genoemde vinders, wordt de Flat ook vaak gebruikt als een zoek- en detectiehond voor explosieven en drugs. Zijn hoge spelinstinct, de menselijke vriendelijkheid, zijn zenuwkracht en de aangeboren nieuwsgierigheid maken het mogelijk om het zelfs in moeilijk terrein te gebruiken. Als lawine, redding en medische hond doet het ook goed werk. De liefde voor zijn eigenaar motiveert hem om topprestaties te behalen.

Hondensporten in de vorm van behendigheid, massasporten of flyball zijn een populair alternatief voor “serieus” werk voor de flat als gezinshond en vertegenwoordigen een breed scala aan activiteiten.

De klassieke bezigheid voor een “gezinsflat” is echter schijnwerk. De focus ligt hier op het ophalen. Er wordt een dummy gebruikt, een soft-retrive die oorspronkelijk uit Engeland komt.

De hond krijgt een breed scala aan ophaaltaken onder de meest uiteenlopende terrein, op het land en op het water. Hun oplossing vereist een hoog niveau van mentale en fysieke fitheid en is precies goed voor de flat. In de Duitse Retriever Club worden de honden specifiek getraind in gezamenlijke trainingsgroepen, en er zijn veel dummy-tests voor alle trainingsniveaus in binnen- en buitenland.

Al deze opties vereisen echter tijd, leuk leren samen met de hond en initiatief van de eigenaar van de flat. Als u uw hond geen van de bovenstaande als zinvolle bezigheid aanbiedt, kan hij zichzelf vervangen en vindt hij niet altijd de goedkeuring van zijn eigenaar.

Vereisten voor de hondenbezitter

Als u een ondernemende, behendige persoon bent, voelt een flat comfortabel in uw buurt. Als u echter de hele dag werkt, is deze hond niets voor u. Dit ras is ook niet geschikt voor het houden van kennels, de honden verzorgen en zijn niet erg leuk. De flat-coated retriever geeft de voorkeur aan mensen tot wie hij zich volledig kan aansluiten. Een gezin met kinderen kan ideaal zijn voor zijn speelsheid, maar het blijft ook alleen thuis na een wandeling en slaapt uitgebreid.
Andere dieren

Met goede socialisatie is hij een vriendelijke speelpartner voor grote en kleine honden. Als een tweede hond groeit hij gemakkelijk in het gezin en bundelt hij snel de krachten met de “oude”. De flat is compatibel met alle dieren in het huis. Zoals altijd heb je als persoon slechts een beetje tact nodig voor de eerste ontmoeting. Hij is een prettige metgezel te paard en een tolerante huisgenoot voor je eigen kat.

Gezondheid

De maximale levensverwachting is ongeveer 10 tot 12 jaar. Natuurlijk zijn er ook oudere honden. De Flat-Coated Retriever is een gezonde en robuuste hond. Hij heeft vrijwel geen problemen met gewrichtsziekten zoals de ZvH of ED. Zijn gezondheid is zeker ook te danken aan het feit dat hij wordt gefokt in de Duitse Retriever Club onder zeer strikte fokvoorschriften.